vrijdag 18 september 2009

"Mexicaanse Ogenblikken"

Vlaamse overheid

vrijdag 18 september 2009

Op maandag 21 september opent de heer Kris Peeters, Vlaams minister van Buitenlands Beleid, samen met mevrouw Sandra Fuentes-Berain, Ambassadeur van Mexico in BelgiĆ«, de fototentoonstelling “Mexicaanse Ogenblikken”.

Deze expositie omvat de 40 meest markante ‘met licht geschreven’ werken van de Fotoclub van Mexico, die dit jaar haar 60ste verjaardag viert. Het tweede luik van de expositie is van de hand van de jonge Vlaamse fotografe Evy Raes. Met haar gevoelige blik en haar passie voor Mexico legt ze de legendarische taxi’s vast van dit land in de fotoreeks “Vocho Verde in Mexico”.

Deze tentoonstelling kadert in de jarenlange samenwerking tussen Mexico en Vlaanderen op cultureel vlak. Naast de vele Mexicaanse tentoonstellingen en muzikale opvoeringen in Vlaanderen is het Centrum Mexicaanse Studiƫn aan de Universiteit Antwerpen hiervan een belangrijke exponent. Het Departement internationaal Vlaanderen hecht dan ook veel belang aan de verdere uitbouw van deze samenwerking.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 1 oktober 2009 in het Boudewijngebouw, Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel. De toegang is vrij.

maandag 14 september 2009

Franse topfotograaf Willy Ronis overleden

Willy Ronis, een van de grootmeesters van de Franse fotografie van de twintigste eeuw, is op 99 jarige leeftijd overleden. Ronis, een zoon van Russisch-joodse vluchtelingen, wordt beschouwd als een stille, dikwijls ironische waarnemer van de medemens.

Hij fotografeerde vaak in Parijs, maar trok ook naar de provincie, om beelden vast te leggen van petanquespelers in Marseille of een tevreden wijnboer in de Gironde.

Ronis behoort tot het kringetje van documentaire fotografen rond Robert Doisneau (1912-1994) en Henri Cartier-Bresson (1908-2004), die het begrip 'humane fotografie' gestalte hebben gegeven. Op zijn 84ste verjaardag portretteerde hij zichzelf nog zwevend aan een valscherm.