maandag 30 maart 2009

Straatfotografe Helen Levitt overleden


De Amerikaanse fotografe Helen Levitt, bekend van haar straatfotografie, is zondag op 95-jarige leeftijd overleden in haar woning in Manhattan. Ze stierf in haar slaap, zo heeft haar broer maandag aan de New York Times gemeld. Levitt maakte in de jaren ’40 foto’s van het leven in de straten van New York. Dit werk zette toon voor een nieuwe documentaire stijl van Amerikaanse fotografie.

maandag 16 maart 2009

Nikon persprijs voor Jimmy Kets

Met een fotoreportage over volkscafés won Jimmy Kets, fotograaf voor De Standaard, de Nikon Persprijs 2009 in de categorie Promising Young Photographer. In opdracht van Volkskunde Vlaanderen trok Kets langs vijftig volkscafés in Vlaanderen en Brussel. De vereniging wil de cafés documenteren voor ze verdwijnen of gemoderniseerd worden.

Kets ging niet voor de zachte sfeerreportage. Evenmin portretteerde hij de Vlaamse karakterkoppen. Hij stapte de cafés binnen met een harde flits. Dat witte licht toont naakt de simpele realiteit met al haar details. Een snoer dat rond een verwarmingsbuis is gedraaid, een bierviltje waarop een oude achterstallige rekening staat gekrabbeld, de prijslijst die toont dat dit cafés zijn waar een pintje nog 1,30 euro kost.

Vaak kom je eigenlijk in een huiskamer, waar toevallig ook een toog staat, of gewoon wat tafeltjes langs de muur, zegt Kets. Ik wil niet de nostalgie tonen, maar integendeel de hedendaagsheid van die cafés. Niet de mooie vloertjes interesseren mij, maar de dochter die verveeld naast haar vader aan de toog zit. Als bij een familiesnapshot werk ik met een harde flits. Klak, en het beeld staat erop, zonder te verbloemen, en al helemaal niet om bij weg te dromen.

Ik ben bijna overal hartelijk ontvangen. Meestal staat een vriendelijke moemoe achter de toog.
Als ik mijn colaatje wou betalen, zeiden ze steevast: laat maar, jongen.

Het was voor Jimmy Kets de tweede keer dat hij de Nikon Persprijs in de categorie Promising Young Photographer won. De eerste keer was in 2006.
Het boek 'Volkscafés, vrouwentongen en mannenpraat' wordt op 16 april uitgegeven door het Davidsfonds. Met teksten van o.a. Guido Belcanto en Gust De Meyer.

Bron: De Standaard.

woensdag 11 maart 2009

Aankondiging 'Leuven anders'

… Leuven anders …

Onder de titel ‘Leuven Anders’ brengen fotografen Patrick De Baets en Peter Mockers Leuven in beeld . Aan de hand van drie zorgvuldig gekozen invalshoeken, stadslandschappen, kleine fotografie en mensen in de straat maak je kennis met hun krachtige beelden. Daarnaast tonen ze met panoramische veelluiken een unieke en dynamische kijk op stadspleinen en -terreinen. Beide fotografen brengen op een zeer sterke en treffende wijze zowel het historisch karakter en de hedendaagse architectuur van de stad in beeld.

Voor de tentoonstelling kan je terecht in de Sint-Norbertuspoort van de Abdij van Park te Heverlee. De tentoonstelling loopt van 25 april tot 10 mei 2009. Op zaterdagen van 13u30 tot 18u en op zon- en feestdagen van 10u tot 18u.

Ondanks de snelle digitale evolutie in de fotografie hebben zij voor dit project bewust gekozen voor het analoge fototraject. Deze fototentoonstelling is het resultaat van talrijke uren rondwandelen met open vizier en gewapend met zwart/witfilm op zoek naar datgene wat hen als fotograaf treft. De stad is voor hen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zij worden meer en meer geboeid door de manier waarop het licht zich in de stad gedraagt. Ze kijken dan ook vaak in grijstinten door hun camera naar deze kleurrijke wereld...

… fotocollectief ...

Vijf jaar geleden kruisten de wegen van Peter Mockers en Patrick De Baets. Samen delen ze een passie voor fotografie. Twee gedreven personen… Twee creatieve visies… Twee uiteenlopende invalshoeken… Twee technieken (analoog & digitaal)… De zoektocht om samen te werken op een professionele manier aan fotografische projecten kreeg een naam: “Fotocollectief”.

maandag 9 maart 2009

Leuven (1)

Naast mijn voorliefde voor woestijnen en bergen, is mijn derde biotoop als fotograaf de stad. Meer en meer raak ik geboeid door de manier waarop het licht zich in een stad gedraagt. Daar waar het licht zich in een open landschap op een vrij egale manier verspreidt, wordt het in een stad echter versnipperd door de strakke urbanisatie.
De straat blijft voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Van een alledaagse situatie een boeiend beeld maken is paradoxaal maar zeer uitdagend. En bovendien kijk ik door de fotografie vaak in grijstinten naar deze kleurrijke wereld...

Als eerste beeld van deze stadsreeks heb ik gekozen voor het beeld '58' in zachte kleur.

Adobe Camera Raw 5.3

Adobe kondigde recent haar nieuwe ACR aan, Camera Raw 5.3 voor Photoshop. Zij wordt samen geleverd met Photoshop CS4. In de CS3 versie was het in Camera Raw enkel mogelijk algemene, oppervlakkige aanpassingen te doen op de volledige foto.

Camera Rwaw 5.3 bied je nu de mogelijkheid om lokaal met grote flexibiliteit en precisie aanpassingen uit te voeren alsof je in Photoshop werkt. En dit in een volledig non-destructieve modus. De 'believers' in photoshop worden beloond. Met deze grote stap voorwaarts in CS4, wordt de aankoop van Lightroom zeker uitgesteld. Ik ben nog steeds niet overtuigd van de toegevoegde waarde die lightroom is, als je ook je beelden grondig en met kennis in Photoshop kan bewerken.